Winter hikes in Spital am Semmering

Styria, Austria

Outdooractive Editors  Verified partner 
Author of this page
LogoOutdooractive Editors
For those who enjoy an active vacation, we have lots of suggestions in Spital am Semmering. Use our Travel Guide as a source of inspiration for planning your next adventure and browse through descriptions and route details of the most beautiful winter hikes.
  • My Map
  • Content
  • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails

The 10 most beautiful winter hikes in Spital am Semmering

Winter hiking · Wiener Alpen
Semmering - Magical Views – Tour
recommended route Difficulty easy
3
8.2 km
2:50 h
349 m
308 m
The route takes you to the best viewing points on the railway hiking trail on Wolfsbergkogel. The 20-Schilling view and the Double-ridge lookout tower offer imposing views over Semmering Railway World Heritage Site. The return journey takes you past Semlitsch Sculpture Park and historic Semmering villas back to the Südbahnhotel. As they walk along the high road , the High Road Museum offers hikers historic insights into how the Semmering landscape was conquered. NOTE: Please be aware that this winter walk may not be completely maintained in snowy conditions and can have patches of ice. Use at your own risk! Please equip yourself appropriately, such as with sturdy shoes, sticks, waterproof outdoor clothing, hat, etc. Make sure you have enough to drink in winter too! Be aware of it getting dark early and carefully plan your route!  
Aussichtspunkt
Winter hiking · Wiener Alpen
Winterwandern von Semmering Passhöhe zum 20-Schilling-Blick
recommended route Difficulty moderate
7.3 km
2:15 h
175 m
175 m
Von der Semmering Passhöhe über die Hochstraße zum Bahnwanderweg, Weiter zur bekannten Doppelreiter-Aussichtswarte und zum 20-Schilling-Blick und wieder zurück auf die Passhöhe.
37 Nebelmeer
Winter hiking · Wiener Alpen
Sonnwendstein
recommended route Difficulty moderate
16.8 km
5:00 h
682 m
683 m
Vom Bahnhof Semmering zum Sonnwendstein zurück über Liechtensteinhaus,
Bergstation Skigebiet Semmering
Winter hiking · Wiener Alpen
Semmering Panoramawandern Hirschenkogel- Sonnwendstein
recommended route Difficulty easy
7.9 km
3:15 h
300 m
542 m
Bequem in luftige Höhen mit der Zauberberg Kabinenbahn auf den Hirschenkogel. Aussichtsreiche Höhenwanderung vom Hirschenkogel auf den Sonnwendstein verzaubern alle Erholungssuchenden.  
Rückblick Drahtekogel
Winter hiking · Wiener Alpen
Prein an der Rax - Mürzzuschlag
recommended route Difficulty moderate
15.2 km
5:23 h
907 m
932 m
Reizvolle Winterwanderung abseits von Jubel und Trubel. Gehzeit variiert je nach Schneelage.
Winter am Semmering
Winter hiking · Hochsteiermark
Semmering Rax view circular
recommended route Difficulty easy
6.3 km
2:00 h
162 m
162 m
A brilliant winter circular walk along the paved path of the Hochstraße with sun terraces and the open-air museum ‘Hochstraßenmuseum’.  NOTE: Please be aware that this winter walk may not be completely maintained in snowy conditions and can have patches of ice. Use at your own risk! Please equip yourself appropriately, such as with sturdy shoes, sticks, waterproof outdoor clothing, hat, etc. Make sure you have enough to drink in winter too! Be aware of it getting dark early and carefully plan your route!
Winter hiking · Wiener Alpen
Sonnwendstein-SemmeringPasshöhe rundwanderweg
recommended route Difficulty difficult
1
11.8 km
2:49 h
712 m
725 m
A lelki állóképesség fejlesztése talán nem is természetben, hanem a kora reggeli kávézás után kívánja a legtöbb erőfeszítést. Vajon, végig a meleg szobában összebújva töltsük az idei advent harmadik vasárnapját. Az inverzós felhőzet szülte szürke, rideg enyhe téli időben nem sok kedve van az embernek kimozdulni. A tervezés sem egyszerű a fotelből, amint képek mutatják az Internet összes előnyével együtt sem lehet megjósolni a következményeket. Az első dolog, keresni kell a közelben egy jól járható túraútvonalat, ahová autóval sem nehéz eljutni ill. parkolni. A Bergfex csapadék radarja szerint, már Semmering környékén az inverziós felhőzeten kivül találhatjuk magunkat. Semmering jól ismert kiránduló és síparadicsom. Télen, különösen az idei korlátozások fényében más arcát mutatja. Természetesen a szánkó és sípályák ennek ellenére zsúfolásig telve. Dacára annak, hogy a felvonók nem járnak. Mi viszont, más program után vágytunk. Az erdő csendjére, napsütötte havas tájra vágytunk. A szerotin szintünknek azonnal jót tett a kellemes és nyugodt, fehér , napos téli táj. Kb. 600-700m magasságban kezdődött a hóhatár ezen a napon. A túránk egy váratlanul szép panorámában hiánytalan téli ösvényen vezetett. Az útakat láthatóan sok helyen, gépekkel tisztíthatták meg. A második kilométer után már csak az előttünk haladók lábnyomaiban lépdelhettünk. A közel 11km-es túra nem volt könnyű. Valóban nyáron ez semmiségnek tűnne, de néhol fél méteres hóvastagság volt. Ez a fizikai állóképességünket hamar erodálta volna, ha nem lett volna a látvány és a frisesség érzése. Úgy gondolom, 5-6 embernél többel erre a túrára nem vállalkoztam volna. A téli körülmények sok odafigyelést, percenkénti probléma megoldást kívánnak egy népesebb csapat esetén. Nagyon fontos a megfelelő ruházat, a megfelelő fizikai kondíció, valamint a lelki állóképesség. Egy téli túrán sokkal hangsúlyosabb mindegyik feltétel együttes megléte. Ahhoz, hogy ezek a kijelentések ne üres szavak, közhelyek legyenek végig kell menni az úton, szeretni és tisztelni kell a természetet. Azt a természetet ahová mindig is tartoztunk. A városias életforma mélységesen elidegenített minket a valódi természetünktől. Idekinnt empatikusabbak, vidámabbak, boldogabbak vagyunk.
Landschaft
Winter hiking · Semmering
Pinkenkogel- Runde
Difficulty easy
8.1 km
2:30 h
333 m
333 m
Idyllische Winterwanderrunde über den Waldwege auf den Pinkenkogel (Schutzhütte leider geschlossen) mit imposanten Aussichtspunkten.
Winter hiking · Wiener Alpen
Semmering Passhöhe-Pinkenkogel
Difficulty moderate
8.1 km
1:56 h
336 m
336 m
Sajnos, még mindig tart a Covid-19 miatt elrendelt korlátozás. Ezért nem szervezünk csoportos túrákat. Azért egyéni kedvcsinálónak egy kis tapasztalat megosztás következik. Az egy héttel a korábbi havas túra után, ma sokat csúszkáltunk az itt-ott kijegesedett ösvényen. Most nem terveztünk csak 300m szintkülönbséget és kb. 8km-nyi gyaloglást. Ezzel szemben menetközben kellett a jegesebb ösvények miatt a kevésbé frekventált utakat választani. Ami mindenképpen bevált, mert jóval biztonságosabbak tűnt a hegyről lejutás. Sajnos jégen a legjobb túracipők is csődöt mondanak. Ezért javasolt mászókarmok beszerzése, amennyiben ilyen helyeken rendszeresen túráznátok télen. Ez a túraösvény nem olyan látványos, mint a Sonnwendstein, de a bécsi komor ködszitálós idő után mindenképpen depresszió elleni orvosság a Pinkenkogelre vezető túraútvonal. Az út a Semmering Passhöhe autó parkolójából indult. Érdemes korán menni, mert nem sok hely marad. A parkolás ingyenes! Utunk során elhaladtunk a híres és hatalmas Südbahn Hotel mellett is. Valamint egy festői katolikus templomba is benéztünk. Egy érdekes természeti jelenséggel is találkoztunk a ködfolyammal. A misztikus ködfolyam úgy haladt a völgy felé mintha vízesés lenne. Ritka jelenség. Ajánlott friss havazás után feljönni a Pinkenkogelre, amíg nincsenek kijárva az ösvények. A napközbeni átlag hőmérséklet kb. -2C fok volt. Így érdemes melegen öltözni , meleg folyadékot magunkkal hozni. Érdemes ezek szerint nem se nem túl népszerű, se nem Isten hátamögötti téli túra helyszínt választani. Ez a tapasztalat a tegnapi út margójára. Boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek!
Winterlandschaft
Winter hiking · Bezirk Neunkirchen
Semmering - Auf der Sonn´seit´n
Difficulty easy
6.5 km
2:30 h
243 m
235 m
Sonninge Wanderung am Fuße des Pinkenkogel.
Weren't able to find what you were looking for?

Discover many more routes in the Route Finder

Open the Route Finder

Try planning your own routes

Open the Route Planner
Customize your search

Reviews

  5
Semmering - Magical Views – Tour by Lea
January 20, 2023 · Community
Show more
When did you do this route? January 20, 2023
Photo: Lea St, Community
Photo: Lea St, Community
Photo: Lea St, Community
Semmering - Magical Views – Tour by Sybille
January 24, 2021 · Community
Show more
Photo: Sybille Pirklbauer, Community
Photo: Sybille Pirklbauer, Community
Photo: Sybille Pirklbauer, Community
Show more Show less

Find winter hikes in neighboring regions

Similar activities in Spital am Semmering

THE way to start your next outdoor experience!