Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies. Learn more
back

GIL House

Bolzano (Bozen)
Add to watchlist

GIL House

Bolzano (Bozen)

For information on data protection at sentres, consult here

Thank you for your request

There are other accommodations in the vicinity that may fit your needs. Would you like to send a non-binding request to these accommodations too?

  • View of the Piazza Walther square in Bolzano
    Architecture

    Piazza Walther square

    Bolzano (Bozen)
  • The Piazza Vittoria Victory square in Bolzano impresses with formal rigor.
    Architecture

    Piazza della Vittoria square

    Bolzano (Bozen)
  • Monuments

    Monumento alla Vittoria monument

    Bolzano (Bozen)
  • Under the arcades of Bolzano
    Architecture

    The arcades in Bolzano

    Bolzano (Bozen)
No, thanks

Informationen zu GIL House

GIL House was originally commissioned by an organization called ONB – "Opera Nazionale Balilla", a youth wing of the Italian Fascist Party, as a centre for pre-school education as envisaged by the regime. This organization and the "Fasci Giovanili di Combattimento", which was another paramilitary youth group, combined in the 1930 to form the fascist youth organization GIL – "Gioventù Italiana del Littorio".

For the organization's girls' section, it was planned to open a "Casa della Giovane Italiana" (house for young Italian women) in Bolzano. The architects firm of Franceso Mansutti und Giuseppe Miozzo in Padua was chosen as contractor.
 The stated purpose of the building was the welfare as well as academic and physical education of young girls, but clearly indoctrination and propaganda were also to be part of their "training".

However, the architects of the time had already moved on from monumentalism and ideologically influenced designs, and tried to use modern and clear shapes to instil a certain elegance in the new building. This effort becomes apparent when looking at the elliptical theatre which is connected to the main building only through a pergola. This structure allows the creation of visible free spaces and conveys a certain openness to the entire complex, right up to the water wall promenade.

After the war, its "reputation" as a fascist building led to an increasing dilapidation of the complex. Parts of GIL House were temporarily used as a supermarket, as a cinema and even as a makeshift home for animals, until the building was completely abandoned and used by homeless people as a shelter.

Finally, in the 1990s, the badly maintained buildings were chosen as the future headquarters of EURAC. An international competition was won by the Austrian architect Klaus Kada, and in 2002 the former GIL House opened its doors to its new role.

A building on the right bank of the Talvera in Bolzano whose name is often shortened to GIL House today is the home of EURAC, a European research centre.

Shopping

Culture

Bike

City

To Homepage